2013. március 14.

Március 15. - National day of Hungary



March 15 is Hungary's national day. In 1848, the Hungarian people have joined forces to attain independence of the Habsburg Monarchy. March 15 was the first day of the revolution. The Revolution had failed, followed by bloody retribution.  
Fájl:1849 Zichy Mihaly.jpg
Mihály Zichy: Allegory of the failed revolution
Fájl:HU pántlikás kokárda.png These events commemorate the metal objects in the cockade on the 15th of March, which has the national colors of our flag.
The colors have meaning:
- the red represents the strength
- the white color represents loyalty
- green is the color of hope

Mivel rengeteg olvasó van a világ más országaiból, ezért fontosnak tartottam egy minimális bevezetőt..
ÉvaLéna hirdetett játékot, de sajnos későn érkeztem. Ezt lehetett nyerni:
forrás
Szerintem gyönyörű gyűrű, és a megvalósítása is vállalható. Nagyszerű ötlet!

A gyakori kérdés, miszerint mi a helyes sorrend a kokárdán:

Mint nemzeti színű kitűző a francia forradalom idején, 1789-ben tűnt fel, hagyomány szerint de La Fayette márki készített először kék-fehér-piros szalagszínekből kitűzőt. A trikolor kokárdát - követve a divatot - a franciák rendszerint kalapra tűzve hordták. Viselője ennek feltűzésével mutatta, hogy szimpatizál, adott esetben tevékeny résztvevője a polgári forradalomnak.
Alapvetően három nemzeti zászlóösszetétel létezik: a vízszintesen sávozott (ilyen a magyar zászló), a függőlegesen sávozott (francia zászló), és a címerkép forma (ilyen az angol zászló). A vízszintesen sávozott zászló, rögzítve a zászlórúdon, a szemlélőhöz képest bármerre is fordul, mindig felismerhető a színsorredje, hiszen azt fentről lefele kell olvasni. A függőlegesen sávozott zászlókat mindig „belülről kifelé”, azaz a zászlórúdtól kifelé kell olvasni. Ezt vették alapul a franciák körjelük megalkotásánál, és ezt veszik alapul azok az államok, amelyek függőleges sávozású zászlójuk színeit kívánják felségjelként megjeleníteni. Míg a vízszintesen sávozott zászlót képzeletben körbehajlítják, addig a függőlegesen sávozottat a rúdnál fogva körbeforgatják. (rúdszabály) Ennek megfelelően alkalmasint lehet ugyanolyan kinézetű körjele két olyan államnak, amelyiknek vízszintesen illetve függőlegesen sávozott zászlóinak színei megegyeznek, de fordított olvasatúak: olasz; zöld-fehér-piros és a magyar; piros-fehér-zöld. 
A zászlóprotokoll: ha a vízszintes sávozású zászlót keresztrúdra téve függesztik fel (elfordítják kvázi függőleges sávozásúvá), akkor a kezdő legfelső színnek kell a vele szemben álló szemlélő felől nézve a bal oldalra kerülnie. 
De az itt itt emlegetett rúdszabály és zászlóprotokoll még csak alakulófélben lehetett 1848-ban, így a helyes magyar szalagrózsa (kokárda) kitűző a fentieknek megfelelően nézett ki." (kívül piros, belül zöld)
forrás

A zászlótörténész szerint ha van pántlikája a kokárdának, akkor szabályos a kívül piros – belül zöld; ha nincs, akkor viszont a heraldikai szabályok szerint kívül kellene lennie a zöldnek, belül a pirosnak. ... Kérdésre, hogy a hagyományőrzést vagy a szabályt tartja fontosabbnak, azt válaszolta: maradna az eredeti formánál, ugyanis “mégiscsak így hordták-hordjuk több mint 160 éve. No és azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a ‘heraldikai tévedés’ tudatos volt. Vagyis hogy a kokárdát hordók ilyen módon kívánták kifejezni a rokonszenvüket az olasz forradalmi egységmozgalommal. De ez csak feltételezés, bizonyítani nem tudom.

A kokárda tulajdonképpen a nemzeti zászló színeiből áll. Eredetileg a színek mindig belülről kifelé olvashatók, tehát a magyar kokárda belülről indulva piros, fehér majd zöld. A márciusi ifjak is így használták, viszont Than Mór festményén megfigyelhetjük, hogy Petőfi felesége, Szendrey Júlia tévesen hajtogatta kokárdáját. Arról ugyanis az olasz zászló színei olvashatók le. Valószínűleg már a forradalom idején is voltak, akik nem viselték helyesen kokárdájukat, de nem mindenki tudhatta, hogy hogyan kell megfelelően hajtogatni.

Nincsenek megjegyzések: